Gátközlekedés

Gátközlekedési engedélyek

Kikötőnkben januártól-április 1-ig szombat délelőttönként, április 1-től november 30-ig mindennap megvásárolható az engedély.

A vízgazdálkodásról szóló törvény, a szabálysértésekről és a közúti közlekedésről rendelkező érvényes jogszabályok figyelembevételével az Igazgatóság kezelésében lévő védtöltéseken, vízhasznosítási főművek töltésein az állagmegóvás érdekében – a KÖTI-KÖVIZIG járművei és kerékpár, segédmotoros kerékpár, valamint motorkerékpár kivételével – csak engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek, tartózkodhatnak.
A közlekedési engedély a kikötők, szabadvizi strandok és horgász helyek megközelítését teszi lehetővé.

GÁTZÁR A KERÉKPÁROSOK VÉDELMÉBEN:

Az elmúlt években megnövekedett kerékpáros forgalom biztonsága érdekében a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Tisza-tavi árvízvédelmi töltést április 25-től a nyári vízszint időszakára kétkerekű járművel átjárható sorompókkal lezárja. A horgászhelyek, kikötők továbbra is elérhetőek gépkocsival.

Mint arról a közelmúltban tájékoztatást adtunk honlapunkon, a Tisza-tavat kezelő KÖTIVIZIG a múlt év nyarán első alkalommal elrendelt gátzárat a téli vízszint időszakára feloldotta a nyári vízszint beállításáig, de legkésőbb április 30-ig. Ezt tavaly ősszel, a Kiskörén rendezett téli vízszintegyeztető tárgyaláson jelentette be Lovas Attila igazgató a tározó hasznosításában érdekelt szervezetek képviselői pró és kontra érveinek összegzését követően. Akkor is hangsúlyozta, hogy a kerékpárosok védelme, a balesetek elkerülése miatt vált szükségessé az üzletszerű, átmenő – s nem ritkán relatíve nagy sebességű – gépjárműforgalom korlátozása a gáton, miközben minden horgászhely, kikötő autóval történő megközelítése egész évben biztosított, csupán a kiválasztott horgászhelyhez előre tervezett ponton kell felhajtani a töltésre. (Például ha valaki Kisköréről indul érfűi horgászhelyére, akkor a vasúti hídon keresztül, közúton kell átutaznia Abádszalókra, ahol már a gátra felhajtva elérheti úticélját.)
Ahogyan az eddigiekben is, valamennyi szolgálati feladatot ellátó szervezet (pl. mentők, tűzoltók, rendőrség) kulcsot kap a lezárt, ám kétkerekű járművel átjárható sorompókhoz.
A gátzárról hozott – a tározó körüli települések polgármesterei által támogatott – igazgatósági döntés értelmében a 725 centiméteres nyári vízszint április 6-i beállítását követően, április 25-én a következő helyszíneken zárjuk le a sorompókat:

A Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén
•    144+655 (Nagykunsági-főcsatorna)
•    154+630 (Tiszaderzsi szivattyútelep)
•    163+708 (Tiszaszőlős)
•    169+448 (Tiszafüred-Örvény) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti – KÖTIVIZIG kezelésében lévő – árvízvédelmi töltésén
•    136+750 (Kisköre-Tiszanána közigazgatási határ)
•    143+629 (Tiszanána-Sarud közigazgatási határ) töltéskilométer szelvényekben.

A Tisza jobb parti – ÉMVIZIG kezelésében lévő – árvízvédelmi töltésén
•    0+450 (Újlőrincfalva, csónakkikötő) töltéskilométer szelvényekben
•    4+920 (Poroszló, Szarka rámpa)
•    7+947 (Poroszló, ER-TANK kikötő) töltéskilométer szelvényekben.

A forgalmi változásokkal kapcsolatosan a közlekedők tájékoztatásaként többek között „zsákutca” táblákat helyezünk el a töltéskoronára felhajtó rámpáknál. Mostantól sorompókat felügyelő kamerákat is telepítünk, miután tavaly többször előfordult, hogy ismeretlen elkövetők megrongálták az elzáró szerkezeteket. (A kamerákra a gátközlekedési engedélyben felhívtuk a figyelmet.)
A KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnöksége 2008 óta kíséri figyelemmel, illetve regisztrálja a duzzasztóművön áthaladó kerékpáros forgalmat, sőt 2013-tól kérdőívvel is információkat gyűjt, ebből következően egyedülálló adatokkal rendelkezik a Tisza-tó körüli biciklis turizmusról.

Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

 

KÖTI – KÖVIZIG
Az éves engedélyt a tárgyév december 31. érvényességgel, a heti engedélyt 7 napi érvényességgel (a hét bármely napjától számítva), a napijegyet a megjelölt nap 00.00 órától a 24.00 óráig tartó érvényességgel adjuk ki.

A vásárláshoz szükséges adatok : név, lakcím, személyigazolvány (személyazonosító igazolvány) száma.

Hozzászólás lezárva.